Odměna poradce

Čas od času nám zájemce o prodej firmy a naše služby sdělí, že nám zaplatí pouze provizi z úspěšné transakce. Jako všude jinde - i tady platí známé “za málo peněz málo muziky”.  

deal

Odměna poradce je složena ze 2 složek:

  • Fixní platba

    Fixní platba slouží k úhradě nákladů spojených s plánováním a přípravou transakce.

    Je třeba si uvědomit, že úspěšný prodej firmy je dlouhodobý proces, na jehož počátku stojí kvalitní předprodejní příprava. Nejkreativnější částí je potom strukturování zamýšlené transakce - tj. pochopení, čeho chce klient dosáhnout, zasazení jeho očekávání do právního a daňového rámce, identifikace rizik, kalkulace daňové zátěže (vč. možnosti její minimalizace) a návrh možných alternativ řešení. Přípravy se tak kromě transakčního poradce účastní i právní a daňoví poradci, a tyto služby - jak všichni víme - něco stojí.

    Ve spoustě případů zájemci o prodej (vč. jejich poradců) předprodejní přípravu neřeší. Na konci procesu prodeje potom zjišťují, že je to bude stát spoustu peněz na slevě z kupní ceny nebo na daních. A to jen proto, že na začátku ušetřili “pár korun” za přípravu a strukturování.

    Další náklady jsou spojené s přípravou prezentace společnosti, oceněním či přípravou data roomu (souhrnu podkladů, které bude případný zájemce o koupi vyžadovat k prověření).

  • Variabilní částka

    Variabilní částka (provize za úspěšnou transakci) je stanovena jako procentuální podíl na výnosu transakce. Poradce je tak motivován k tomu, aby vedl kvalitní a efektivní marketing a jednal s cílem maximalizovat výnos z transakce.

Nečekejte tedy, že poradce bude pracovat pouze za provizi!

Vzhledem k tomu, že prodávající může kdykoliv během prodejního procesu odmítnout jakoukoliv nabídku, či dokonce od prodeje ustoupit, může nastat situace, kdy poradci nedostanou za svoji činnost zaplaceno (žádný prodej = žádná provize).   

 

Jiří Dvořák     autor: Jiří Dvořák

Copyright © 2021 Parite PRO s.r.o.    Úvodní stránka    +420 739 804 396    Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.    AGENTura Weboo
Copyright © 2021 Parite PRO s.r.o.
Úvodní stránka
 +420 739 804 396
 Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

AGENTura Weboo

Spřátelené projekty: Prodávámefirmy.cz